Graskarper © KAVITRANS

De graskarper is een uitheemse vis die van oorsprong uit China komt. Het is een snelle groeier, die in de grote Chinese rivieren afmetingen kan bereiken van anderhalve meter bij een gewicht van rond de 40 kg. Hij is één van de weinige vissoorten uit de gematigde klimaatzone die zich vrijwel uitsluitend met waterplanten voeden.

Voeding

De graskarper begint vanaf een watertemperatuur van 12˚ C te eten. Vanaf een watertemperatuur van 20˚ C kan hij dagelijks tot de helft van het eigen lichaamsgewicht aan waterplanten eten. De eetlust neemt toe tot dagelijkse hoeveelheden van 100 tot 160% van het eigen lichaamsgewicht bij een watertemperatuur van 23˚ C. Op het menu van de graskarper staan voornamelijk zachte waterplanten als draadalg, waterpest en hoornblad. Als zachte waterplanten niet beschikbaar zijn wordt overschakelt op hardere waterplanten en oeverplanten als riet en lisdodde. Planten met drijvende bladeren als waterlelie en gele plomp worden niet gegeten.

Pootvis graskarper © KAVITRANS
Bijzonderheden

De graskarper is naar Nederland gehaald ten behoeve van het waterplantenbeheer. Plant zich in ons land niet voort. Voor graskarper geldt een meeneemverbod vanwege zijn speciale functie. Uitzetting vindt plaats in afgesloten wateren. Uitzetting is toegestaan, mits aan enkele voorwaarden van de overheid wordt voldaan.

Interesse in de graskarper?

KAVITRANS kan deze mooie vis en diverse andere pootvis voor u leveren. Alle pootvis wordt visvriendelijk met eigen vervoer getransporteerd en aan uw water bezorgd. Vul ons bestelformulier in en wij sturen u zo spoedig mogelijk een offerte op.